Isnin, 6 Disember 2010

Bunga Agama

“Di mana ayahmu?” garau suara lelaki tersebut bertanya kasar.

“Aku tidak tahu”, jawab perempuan tersebut dengan tegas dan tegar.

Berkali-kali soalan itu diulang. Namun jawapan yang sama juga diulang. Ternyata tindakan wanita yang sedang mengandung itu mengundang kemarahan lelaki tersebut. Lantas berkali-kali tamparan hinggap ke pipi mulusnya. Dihadiahi tangan kasar lelaki tersebut kerana wanita tersebut enggan bekerjasama. Kemudian didatangnya pula ugutan dan ancaman untuk menakut-nakutkan wanita itu dengan harapan berupaya mendesak wanita itu memberitahu ke mana ayahandanya berada.

Tamparan tersebut mengundang kepedihan di pipinya. Jika hendak diceritakan sakit memang tidak terperi. Tamparan tersebut telah membuatkannya jatuh tersungkur. Anting-antingnya terpelanting. Pedih dirasa menjalar hingga ke telinga, namun lisannya tetap dikunci rapat-rapat. Sesekali dia tidak akan membocorkan rahsia penting itu.

Rahsia yang perlu dijaga serapi mungkin, jika tidak pasti akan membawa kehancuran yang tidak sedikit. Kesannya bukan sahaja hari itu, namun jua melibatkan generasi yang akan datang, bahkan sehingga hari kiamat.

Bayangkan sejauh manalah kudrat seorang wanita yang lemah ditambah dengan keadaannya yang sedang berbadan dua untuk menanggung keseksaan itu.

Seksa. Sakit. Namun sesekali tidak mampu mengubah pendiriannya. Ternyata, cekal sekali perempuan tersebut

Dialah Asma’ puteri Abu Bakar.

Peranan yang dimainkan oleh beliau bukan sedikit dalam menjayakan peristiwa hijrah Rasulullah s.a.w. Beliau juga bisa memanjat bukit yang curam semata-mata ingin membekalkan makanan buat ayahanda tercinta jua bagainda s.a.w. di puncak gunung Thur . Hatta digelar ‘zatul niqatain’ perempuan yang memiliki dua tali pinggang kerana tali pinggangnya dibahagi dua untuk buat mengikat bekalan makanan. Walau ketika itu dalam keadaan hamil namun jiwanya besar dalam menanggung amanah yang berat daripada ayahandanya dan baginda Rasululah s.a.w. . Bukannya dia tidak sedar bahaya yang menunggunya jika tugas itu diketahui orang kafir.

Di sinilah bukti keberanian seorang perempuan dalam melawan tentangan alam atau manusia dalam misi mengembangkan ajaran Islam tercinta.

Meneladani keberanian dan kecerdikan Asma’.

Menekuni kisah penghijrahan Rasulullah daripada Mekah ke Madinah, maka kita akan mendapati wanita turut tidak terkecuali memberi sumbangan terhadap keberjayaan hijrah baginda. Kisah di atas hanya salah satu contoh daripada sumbangan wanita. Terdapat ramai lagi yang memberi sumbangan hingga tertegaknya sebuah pemerintahan Islam di Madinah.

Ya, wanita yang dahulunya pada zaman jahiliyyah telah dinafikan hak mereka. Namun kedatangan Islam telah meletakkan kembali wanita pada tempatnya.

Wajar sekali kita selaku mahasiswi Islam menekuni ‘ibrah di sebalik kejadian tersebut. Kisah Asma’ seorang yang jitu dalam mempertahankan amanah, cerdik dan tinggi pengorbananya.

Bagaimana tubuhnya yang kecil ditambah dengan keadaannya yang hamil mampu mendaki bukit yang curam dan membekalkan makanan kepada ayahandanya di gua Thur?

Tambahan pula beliau perlu cerdik merencana strategi supaya jejaknya tidak dapat dijejaki oleh kaum kafir Quraisy yang sedang memburu dua insan yang sangat-sangat dikehendaki. Jika gagal, bukan sahaja beliau tertangkap, bahkan hancur musnah segala perancangan yang diatur baginda Rasulullah. Yang lebih besar dari itu, syariat Islam tidak mungkin akan sampai kepada kita pada hari ini!

Kuasa apakah yang mendorong beliau begitu cekal dan tabah?

Tidak lain dan tidak bukan adalah kuasa IMAN.

Kepercayaan dan keimanannya kepada Allah dan Rasul telah menggerakkan fizikalnya sehingga mampu mendaki bukit.

Kesedaran dan kefahaman membuatkan beliau tetap teguh walaupun diancam dengan ugutan daripada Abu Jahal.

Membina generasi muslimah yang berjiwa besar.

Wajar sekali kita meneladani teladan yang dibawa oleh Asma’. Hijrah merupakan suatu bentuk uslub siasi. Perpindahan yang bukan untuk melarikan diri, tetapi untuk memastikan Islam dapat berkuasa di muka bumi. Penghijrahan sudah tentu bukan semata dari sudut geografi, tetapi jua dari sudut spiritual. Hijrah daripada perkara yang jahiliyyah kepada mentauhidkan Allah dalam segala aspek kehidupan.

Kisah Asma’ menunjukkan betapa pentingnya peranan wanita bukan terhad kepada mengasuh anak-anak menjadi generasi pembela Islam. Bukan jua sekadar menguruskan hal ehwal rumahtangga. Namun turut juga terfokus dalam membantu perjuangan Islam melalui siasah untuk mengembalikan kekuasaan Islam di muka bumi.

Kekuatan, keberanian, semangat yang kuat, jiwa yang besar serta pengobanan seperti itu sesekali kita tidak akan dapat mencapainya melainkan dengan keIMANan yang tinggi kepada Allah s.w.t.

Sebelum melangkah ke tahun baru, ayuh bersama koreksi peribadi, berupayakan kita meneladani sifat Asma atau masih lagi mahu lena akibat dibius racun-racun musuh?

Bangkitlah serikandiku, kerna kau bunga agama!

Nota: Artikel ini pernah tersiar dalam majalah As-soff setahun yang lepas.

2 ulasan:

  1. salam. nice post. just got hit on this post cause i'm just searching at internet any blog that same as mine, "Bunga Agama".. then, got here.. hehe..

    BalasPadam
  2. Wslm,

    Seriously in my mind guest that ur girl, sori, rupanya azharuddin juga bermakna 'bunga agama'. Mudah-mudahan menjadi 'bunga' yang berkembang untuk Islam..

    BalasPadam