Isnin, 6 Disember 2010

Salam Hijrah

“(Iaitu) orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan mengenai penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): ‘Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia. Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka’," (Ali Imran: 191).

Festival of Islamic Conference 2009 (FISCO 09) telah melabuhkan tirainya. Sangat bersesuaian tarikh FiSCo jatuh pada awal bulan Muharram. Bulan hijrah dan bulan perubahan. Dengan tema “Kesedaran Ilmuan Pemangkin Kegemilangan Tamadun” FISCO 09 telah berakhir dengan beberapa resolusi yang sangat penting kepada mahasiswa khususnya yang berada di Mu’tah.

Tema tersebut membawa pengertian yang sangat mendalam terhadap terutama kita selaku mahasiswa yang memegang amanah ilmu.

Jika dicermati, ‘turning point’ yang dilakukan oleh Rasulullah s.a.w dalam peristiwa hijrah telah membawa perubahan yang sangat besar dalam sejarah peradaban tamadun manusia. Itulah jua titik tolak kepada kegemilangan tamadun Islam. Besarnya pengajaran yang terdapat dalam peristiwa hijrah sehingga Saidina Umar memutuskan hijrah sebagai tarikh permulaan tahun baru bagi Islam. Intisari dakwah baginda adalah menyeru manusia melepaskan diri daripada perhambaan manusia kepada manusia kepada pengabdian yang mutlak kepada Allah s.w.t.

Bagaimana Rasulullah s.a.w berjaya mengubah kekaratan paradigma masyarakat jahiliyyah?

Bagaimana Rasullullah berjaya mengubati masyarakat arab yang terkenal dengan kebobrokan akhlak dan kepada akhlak Islamiyyah yang lebih bertamadun?

Bagaimana Rasulullah berupaya menyatukan masyarakat arab yang terkenal dengan keta’asuban kepada kabilah kepada persaudaraan islam?

Bagaimana Rasulullah meletakkan batu asas kepada peradaban manusia?

Kuncinya adalah ilmu.

Ilmu yang menumbuhbuah Iman dan taqwa.

Ilmuan : Bagaimana mencetus SEDAR?

Dr. syuies pernah berkata ketika mengupas tentang kepentingan ilmu fiqh: “ Manusia berhajat kepada ulama’ seperti mana manusia berhajat kepada makanan dan minuman”

Kata-kata beliau menunjukkan keperluan golongan Ilmuan terutama yang mempelajari ilmu-ilmu Islam merupakan suatu keperluan yang bukan sahaja hajiyyat bahkan sudah menjadi dharuri dalam masyarakat hari ini.

Ketika ini, dunia sedang sibuk mencari penawar yang mujarab bagi menyelesaikan pelbagai masalah yang sedang membarah samada dari sudut sosial, ekonomi, dan lain-lain. Teori sosialis, kapitalis, komunis dan lain-lain sudah menampakkan kegagalan. Sedang hanya Islam sahajalah jalan keluar yang terbaik bagi segala permasalahan.

Namun, siapa lagi yang akan menunjukkan penyelesaian secara Islam jika tidak kita yang menyandang tugas sebagai ilmuan Islam. Peranan kita bukan sekadar bergelar guru J-QAF dan lain-lain apabila bergraduan nanti bahkan kitalah doktor dan arkitek yang akan menyelesaikan pelbagai masalah yang melanda Malaysia pada hari ini.

Sedari hakikat ini, kita selaku mahasiswa yang memegang tanggungjawab ilmu perlu mengubah sikap daripada sikap suka bermalas-malasan, suka bertangguh, tidak gemar berusaha kepada usaha dengan lebih tekun. Bersungguh-sungguhlah menguasai disiplin ilmu yang sedang dipelajari sehingga berupaya menjadi pakar rujuk. Bukan hanya berpuas hati apabila bisa meraih sijil semata. Lakukan anjakan paradigma samada dari sudut pemikiran dan akhlak demi mengembalikan kegemilangan tamadun Islam. Usah kerana kita tamadun Islam itu mati!

Selaku agen perubah masyarakat, sekarang bukan masa untuk berbicara soal ‘kita’ semata-mata bahkan inilah saat untuk kita turut sama berpencak dan turun padang berfikir untuk menyelesaikan masalah umat dengan menghidangkan ISLAM sebagai formula penyelesaian.

Akhirnya sama-sama kita menyambut moto PERMATA pada sesi ini, MAHASISWA MATANG,PERMATA GEMILANG.

Ayuh lengkapkan diri dengan ilmu yang mantap, pemikiran yang matang, berfikirlah seperti seorang negarawan, matanglah dalam tindakan dan seterusnya akan menimbulkan gelombang perubahan dalam masyarakat.

Soalnya, bersediakah anda untuk berubah?

Nota: Membelek-belek tulisan lama, terjumpa artikel yang ditulis untuk e-Fikrah pada tahun lepas. Salam Maal Hijrah:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan