Isnin, 7 September 2009

Nak Tahu Minit Mesyuarat Setan??

Syaitan telah mengadakan perjumpaan iblis-iblis sedunia. Di awal ucapannya, syaitan berkata:

"Kita tidak dapat menghalang umat Islam dari mendatangi masjid, kita tidak dapat menghalang mereka dari membaca al-Quran dan tahu akan perkara-perkara yang benar.

Malah kita tidak dapat menghalang mereka dari membentuk sebuah perhubungan intim dengan Allah.

Sebaik sahaja mereka dapat menjalin perhubungan tersebut maka pengaruh kita ke atas mereka akan terputus.

"Oleh itu biarkanlah mereka ke masjid-masjid mereka; biarkanlah mereka menikmati hidangan makan malam mereka yang tertudung,tetapi curilah waktu mereka, supaya mereka tidak mempunyai masa untuk membina perhubungan dengan Pencipta."

"Apa yang aku ingin kamu lakukan ialah" kata Syaitan:"

Lalaikan mereka dari berhubung dengan tuhan mereka dan mengekalkan perhubungan yang penting itu sepanjang hari."

"Bagaimana caranya?" jerit para iblis.

"Sibukkan mereka dengan perkara-perkara yang tidak berfaedah dalam kehidupan dan rekalah berbagai-bagai cara untuk memenuhi minda mereka, "

Jawabnya "Pengaruhi mereka untuk belanja, belanja, belanja dan hutang, hutang, hutang.

Pujuk isteri-isteri mereka untuk keluar bekerja buat jangka waktu yang panjang dan suami-suami mereka untuk bekerja 6 - 7 hari seminggu, 10 - 12 jam sehari, guna untuk membiayai gaya hidup mereka yang kosong itu."

"Halang mereka dari menghabiskan waktu dengan anak-anak mereka. Apabila keluarga mereka mula retak, tidak lama nanti, rumah mereka tidak lagi menawarkan ketenangan dari tekanan kerja."

"Rangsa minda mereka sehingga mereka tidak dapat lagi mendengar suara hati mereka. Umpan mereka untuk mendengar radio atau keset sewaktu memandu, biarkan TV, VCR, CD dan PC mereka sentiasa terpasang di rumah-rumah mereka dan pastikan setiap kedai dan restoran
di dunia ini sentiasa memainkan muzik yang tidak Islamik.

Ini akan membenakkan minda mereka dan memutuskan perhubungan dengan Allah."

"Penuhkan meja-meja mereka dengan majalah dan akhbar. Sumbatkan minda mereka dengan siaran berita 24 jam. Cerobohi saat memandu mereka dengan papan-papan iklan.

Penuhkan peti-peti surat mereka dengan mel remeh, katalog, sweepstakes dan segala jenis surat
berita dan promosi-promosi yang menyediakan barangan dan perkhidmatan percuma dan impian palsu."

"Masukkan gambar model-model yang cantik dan ramping di dalam majalah dan TV agar para suami berpendapat bahawa kecantikan luaranlah yang utama, dan mereka akan tidak berpuas hati dengan isteri- isteri mereka."

"Buatlah agar para isteri terlalu letih untuk bersama dengan suami mereka di malam hari. Tambahkan sekali dengan pening kepala!

Jika mereka tidak bersama seperti yang dikehendaki oleh suami mereka,suami akan meninjau-ninjau di tempat lain.

Ini akan memporak- perandakan keluarga mereka dengan pantas."

"Gembar gemburkan perayaan-perayaan penganut agama lain untuk melalaikan mereka dari mengajar anak-anak mereka makna Islam yang sebenar dan hari-hari perayaannya."

"Biarkan mereka berlebih-lebihan meskipun sewaktu berekreasi.

Buatlah sehingga mereka terlalu letih untuk berekreasi. Sibukkan mereka sehingga tidak sempat
untuk memerhatikan alam semulajadi dan memikirkan tentang ciptaan Allah.

Sebaliknya hantarlah mereka ke taman-taman hiburan, acara-acara sukan, pementasan, konsert dan panggung wayang."

"Jadikan mereka sibuk, sibuk, sibuk!"

"Dan apabila mereka bertemu untuk berbincang hal-hal kerohanian, libatkan mereka dengan
umpatan dan cakap-cakap kosong supaya hati mereka tidak tenang ketika bersurai."

"Lambakkan hidup mereka dengan kerja-kerja amal sehingga mereka tidak mempunyai kesempatan meminta pertolongan dari Allah.

Tidak lama selepas itu mereka akan melakukannya dengan kudrat mereka sendiri, mengorbankan kesihatan dan keluarga mereka untuk kerja-kerja amal tadi."

"Pasti berhasil! Pasti berhasil!" Bukan calang-calang perancangan ini!

Para iblis dengan tidak sabar-sabar memulakan tugasan mereka untuk menjadikan umat Islam di mana jua menjadi semakin sibuk dan semakin terkejar-kejar ke sana ke sini.

Hanya mempunyai sedikit masa sahaja untuk Tuhan mereka atau keluarga mereka.

Sumber daripada email yang diforwadkan.

Nota: Tambahan, minit mesyuarat yang latest (di ambang Ramadhan)..

"Alamak bos, habislah kita kali ini, Ramadhan dah hampir tiba, tak lama lagi semua operasi kita akan tergendala.."

"Jangan bimbang, aku dah buat MOU dengan sekutu rapat kita, hawa nafsu.. Mereka yang akan ambil alih tugas kita sepanjang. Sudah aku bilang pada mereka:

"Jadikan puasa anak adam hanya semata-mata menahan diri daripada lapar dan dahaga tetapi tidak mampu meningkatkan ketakwaan kepada Allah melainkan lapar dan dahaga sahaja"

"Jadikan anak adam tidak ghairah dan tidak sabar-sabar meninggalkan Ramadhan dan bergembira dengan kedatangan Syawal. Godalah hati mereka supaya merasa bosan untuk menunaikan ibadat terutama solat terawih yang panjang"

"Lekakanlah mereka dengan kemeriahan membuat persiapan menyambut Syawal (seperti membeli belah, dendangan lagu-lagu raya dan lain-lain) terutama di sepuluh malam terakhir supaya mereka terlepas mendapat kelebihan malam yang lebih baik daripada seribu malam iaitu Lailatul Qadar"

"Tapi bos, hawa nafsu tidak miliki power seperti kita. Bagaimana jika anak adam segelintir anak adam sentiasa membersihkan hatinya serta kuat pula imannya nescaya mudah sahaja hawa nafsu dikalahkan.

"Tidak mengapa, jika manusia itu kuat beribadah, nafsu bisa menghembuskan riya', ujub dan takabbur ke dalam hati mereka supaya mereka merasa cukup dengan amalan yang telah mereka lakukan. Aku yakin dengan kemampuan hawa nafsu, sudah berapa ramai para a'bid yang telah berjaya diperdayakan dengan modus operandi ini..."

"Licik betul bos, kami yakin kali ini pasti ramai teman kita di neraka. Kali ini tak perlulah kita khuatir, sekutu rapat kita pasti akan menjalankan tugasan mereka dengan baik"

Perjumpaan mereka berakhir dengan tawa yang panjang..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan